Alltid fri frakt - Öppet köp 14 dagar - Gratis presentinslagning

Hur sköter du bäst dina smycken? Vi ger dig några enkla tips som förlänger dina smyckens livstid.

  • Förvara ditt smycke i medföljande ask när du inte använder det.
  • Ta av ditt smycke när du sover, utför hushållsarbete eller styrketränar. Ditt smycke utsätts annars för onödigt slitage.
  • Inga smycken mår bra av saltvatten eller klor.
  • Tunga lyft kan påverka formen på din ring. Om ringen missformats kan stenar lossna. Framförallt alliansringar med stenar är extra känsliga för t.ex. tunga matkassar eller resväskor.
  • Rengör regelbundet! Nedan kan du läsa mer om hur du bäst rengör smycken av olika material.

Vitguld

Vitguld får sin färg och lyster av en rodiumplätering. Denna plätering nöts bort efterhand och behöver göras om/omrhodieras av en guldsmed cirka en gång per år för att behålla sin färg och glans. Om du har en vitguldsring som inte är rhodierad rengör du den istället med ljummet vatten och en putsduk.

Rött guld/gult guld

Till skillnad från vitguld har rött guld/gult guld ingen rodiumplätering. Du rengör istället din ring varsamt med en tandborste tillsammans med ljummet vatten och diskmedel, eller med en putsduk. Det går också bra att lämna in din ring till en guldsmed för rengöring så blir den som ny.

Ädelstenar

En diamant förlorar aldrig sin lyster, men det kan smyga sig in smuts i t.ex. fattningen. Se därför till att rengöra din ring regelbundet. Du kan själv rengöra fattningen försiktigt med en tandborste tillsammans med ljummet vatten och diskmedel. Vi rekommenderar också att du lämnar in din ring till en guldsmed en gång per år för att se över fattningen/klorna som håller fast diamanten.

Pärlor

Pärlor mår bäst av att förvaras för sig, utan kontakt med andra smycken som kan repa den. Pärlor ska inte heller förvaras med bomull som har en av uttorkande effekt. Rengör gärna dina pärlor efter varje användning med en mjuk, lätt fuktad trasa. För att pärlor ska behålla sin lyster ska du undvika kontakt med t.ex. parfym, hårspray eller diskmedel.

Silver

Silver oxiderar i kontakt med luft och får då en mörkare nyans. För att få tillbaka lystern kan du lämna in ditt silversmycke hos en guldsmed som använder en ultraljudstvätt för rengöring – en snabb åtgärd och ingenting som sliter på silvret. Du kan också själv rengöra silvret med silverdipp som går att köpa i de flesta smyckesbutiker. Förvara inte silver i badrum eller fuktiga miljöer då detta gör att silvret oxiderar snabbare än i torra miljöer.